Na, erre szoktam azt mondani, hogy ebből két szót nem értettem: CMS, Joomla, Wordpress, Drupal. Három emberfajta van. Egyik tudja, használja. Másik hallott róla, nem használja. Harmadiknak fogalma az egészről, és főleg nem érti, miért kell ezt a cikket elolvasnia. Tulajdonképpen mindháromnak érdemes lehet elolvasni, legfeljebb nem lesz mindig aha élmény.

CMS rendszer: Content management system angol kifejezésnek a rövidítése. Magyarul tartalomkezelő rendszernek hívjuk (TKR)

Mit ír róla a Wikipedia:

A tartalomkezelő rendszerek legfontosabb funkciói:

 • biztosítják, hogy sok személy tudjon egyszerre adatokat tárolni és ezeket egymással megosztani,
 • a hozzáférés szerep szerinti szabályozása: a felhasználó szerepe határozza meg, hogy mely adatokat láthatja vagy módosíthatja,
 • könnyű adattárolási és adatelérési lehetőségek biztosítása,
 • csökkentik a redundáns adatbevitelt,
 • megkönnyítik a kimutatások összeállítását,
 • segítik a felhasználók közti kommunikációban.

A kezelt adatok jellege attól függ, hogy a tartalomkezelő rendszert mely alkalmazási területre dolgozták ki. Gyakran alkalmaznak TKR-t dokumentációk készítésére, tárolására, lektorálására, kiadására, vagy különféle elektronikus anyagok (fényképek, filmek, iratmásolatok) tárolására, rendszerezésére, támogatva ezek későbbi, relevancia szerinti megtalálását.

A különböző alkalmazási területekre specializált tartalomkezelő rendszerekre változatos megnevezéseket használnak:

 • vállalati szintű tartalomkezelő rendszer (ECMS)
 • webtartalom-kezelő rendszer (WCMS)
 • dokumentumkezelő rendszer (DMS)
 • mobil tartalomkezelő rendszer (MCMS)
 • komponens tartalomkezelő rendszer (CCMS)
 • digitális vagyonkezelő rendszer (DAM)
 • oktatási tartalomkezelő rendszerek (LMS).

 

Mit jelent ez egy normál felhasználó, egy weboldal tulajdonos szempontjából?

Dinamikus honlapnak hívjuk a CMS rendszeren alapuló honlapokat. Ezekhez hozzáférhető adminisztrációs felület, ahol az oldal tartalmát fel tudjuk tölteni, szerkeszteni, formázni. Jó pár nyílt forrású (azaz ingyenesen használható) CMS rendszer áll a honlap fejlesztéshez rendelkezésre. Általában személyes preferenciák (ismerem, kedvelem, jók a tapasztalataim, stb), vagy a konkrét feladat dönti el melyiket használjuk (mást igényel egy honlap, egy webáruház vagy pl. egy portál). Előbbi az ügyfél, utóbbi a mi döntésünk.

Mi általában egy normál honlaphoz Joomla, Wordpress, Drupal rendszereket használjuk. Webáruházhoz Virtuemart (ez egy Joomla komponens), Opencart, Magento rendszert használunk.

A CMS rendszerek további előnye, hogy nagyon sok kiegészítő modul készül, és ezek száma folyamatosan nő. Űrlapok, apróhirdetési, ingatlanirodai, autókereskedői komponensek, fizetési módok, beépített online chat, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. Szinte ma már minden igényre létezik ingyenesen alkalmazható, vagy megvásárolható megoldás.

Ugyanez a helyzet az arculattal is. Több ezer legyártott, működés közben megtekinthető honlap arculat, sablon (template) érhető el. Az egyszerűbbek ingyenesek, az igényesebbekért fizetnünk kell. Persze ezzel rengeteg pénzt meg tudunk spórolni, hiszen egy egyedileg grafikus által készített, programozó által kivitelezett arculat sokszorosába kerül, nem is beszélve a hosszú fejlesztési időről.

A CMS rendszerekre épülő honlapok hátránya:

Bonyolult, de felhasználóbarát módon felépített rendszerekről van szó. Ezért a kezelésük bizony tanulást, türelmet és időt igényel. Egy honlap átadása után a fejlesztő cégnek gondosodni kell ügyfele megfelelő „kiképzéséről”. Ez nálunk a zárás része (admin segédletet biztosítunk, illetve személyes/skype-os/telefonos tréninget tartunk)

Mivel ez egy szoftver, sebezhető. Ahogy a Windows vagy mobiltelefonunk esetében, a CMS fejlesztők is rendszeresen kiadnak frissítő csomagokat. Erre általában figyelmeztet is minket weboldalunk, miután beléptünk az adminisztrációs felületére. A frissítés általában egyszerű, de ha sok-sok modult, komponenst, stb telepítettünk, programozói szinten belenyúltunk itt ott az oldalba, bizony okozhat meglepetéseket.

 

De erről részletesebben egy másik alkalommal…

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. A bezárással, és az oldal használatával, Ön ezt elfogadja.